Skip to content

A fürdőszoba az a hely, ahol a legtöbb vizet használjuk, ráadásul a nagy része pocsékba megy – interjú Priskin János díjnyertes, formatervező szakos hallgatóval

Egy megnyugtató fürdő vagy pár percnyi álldogálás a zuhany alatt. Mindenki máshogy köti össze a fürdőszobai tisztálkodást a kikapcsolódással, miközben azt is tudjuk, hogy az így elhasznált több liternyi víz egy részét megspórolhatnánk. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező szakos hallgatója, Priskin János a víztakarékosság jegyében egy új,  vízkeringetős zuhanyrendszer tervét fejlesztette ki. Az ötlet tavaly novemberben a Jumpthegap nemzetközi designversenyen is sikert aratott Barcelonában, a tervező pedig elnyerte vele a legjobb projektért járó tízezer eurós fődíjat tanuló kategóriában. A versenyt kétévente rendezik meg a Barcelona Design Center (BDC) közreműködésével. Priskin János mesélt nekünk az újításáról és a versenyről.

SIG: Formatervező szakos hallgatóként tanulsz a MOME-n, hol tartasz a tanulmányaidban, hol helyezkednél el szívesen, ha kezedben lesz a diplomád?

PJ: Jelenleg az alapképzés utolsó, 3. évében járok, január végén kezdődik az utolsó félév. Határozott elképzelésem a diploma utáni időszakról még csak annyi, hogy szeretnék még többet tanulni és tudni erről a szakmáról. Ezt egyenlőre vagy egy gyakornoki pozícióban vagy pedig az egyetem mester képzésében képzelem el. Esetleg a kettő együtt.

SIG: Meg kell kérdeznem, hogy esetleg a zuhany alatt született meg a rendszer ötlete?

PJ: Konkrétan az ötlet nem ott született meg, de biztos, hogy köze volt hozzá. Eredetileg a vízpazarlás problémájával kezdtem foglalkozni. A fürdőszoba az a hely, ahol a legtöbb vizet használjuk, ráadásul nagy része pocsékba megy a különféle tevékenységeink során.

A zuhanyzás számomra érdekes problémafelvetés ilyen szempontból, hiszen ugyan nagyon sok vizet használunk el, de mégis szeretünk sokáig a zuhany alatt tartózkodni. Ezt az ellentétet izgalmasnak találtam, és éreztem, ha sikerül minél célszerűbben „feloldani” ezt, akkor abból egy jó koncepció születhet.

SIG: Mi a lényege a vízkeringetésen alapuló zuhanyrendszernek, miért számít ez egyedülállónak?

PJ: A vízpazarlásra sok megoldást/koncepciót találtam kutatásaim során, azonban mindegyiknél valamilyen (kisebb-nagyobb) kompromisszumot igényel tőlünk a folyamat.

A vízkeringetős rendszer egy beépített szűrő segítségével megszűri a piszkos vizet és a víz visszakerül a tartályba, ahonnan újra felhasználható. Ennek köszönhetően úgy használhatjuk a vizet és annyit, ahogy jól esik, mert az elhasznált vizet nem pazaroljuk el.

Ilyen formán nem igényel semmilyen kompromisszumot tőlünk a folyamat, és ez ideális, ha a zuhanyzásra úgy gondolok, mint egyfajta relaxációs tevékenységre.

SIG: Az ötletben hogyan jelentek meg a környezetvédelmi szempontok? Úgy látom, hogy az egésznek az egyik fő célja, hogy lelkiismeretfurdalás nélkül élvezhessük újra a zuhanyzást anélkül, hogy pazarolnánk a vizet…

PJ: Igen, a koncepció fejlődése során tisztázódott bennem, hogy a fő cél az, hogy olyan környezetet teremtsek a fürdőszobában, ahol maximálisan feltöltődhetünk testileg és lelkileg egyaránt, ezáltal egyfajta wellnesst csempészhetünk a mindennapokba, mindezt úgy, hogy a környezetvédelmi szempontok is erőteljesen érvényesüljenek.

A vízhasználat mellett az integrált bőrápolási funkcióval a különféle testápolók számát csökkenthetjük a fürdőszobában, így egyszersmind a műanyag flakonok gyártását is.

SIG: A bőrápolási hatóanyag az tusfürdő vagy testápoló esetleg ezek sajátos keveréke lenne? Ennek az előállítására most is lenne lehetőség?

PJ: A bőrápolási funkcióhoz alapvetően egy már meglévő technológia nyújtott inspirációt.

Az általam elképzelt bőrápolási funkció is a mesterséges intelligenciát használná ahhoz, hogy személyre szabott hatóanyagot keverjen ki. Ez a hatóanyag a különböző testápolókat váltaná ki.

A zuhanyzófejen található szenzor segítségével „beszkenneljük” a bőrünket, ezáltal információt szerezhetünk bőrünk aktuális kondíciójáról, és a termék személyre szabott testápolót kínál fel számunkra, amit a kapszulák formájában betöltött hatóanyagokból állít elő.

SIG: Más ötleted is van esetleg környezetbarát termékek előállítására?

PJ: Jelenleg ez az első ilyen koncepcióm, ahol kitüntetett figyelmet kapott a környezetvédelem. De azt gondolom ez már alapvető szempont  lesz minden koncepció és terv esetében.

SIG: Hogy áll a zuhanyzórendszer megvalósítása, elképzelhető, hogy lesz rá gyártó?

PJ: A koncepcióval és a szellemi joggal most a Roca rendelkezik, nekik van joguk bármiféle fejlesztésre, konkrétabb elképzelésre. Ha jól tudom 1 évig áll fenn ez a jog, ha nem történik semmilyen előrelépés részükről, úgy visszaháramlik rám a kezdeményezés lehetősége.

SIG: Tehát, ha jól értem, elképzelhető lenne a tusolás a jövőben úgy, hogy a tusolófej mintegy szökőkút módjára keringeti ugyanazt a vizet, míg állunk a tus alatt. Ez higiéniai szempontból is megvalósítható?

PJ: Ahhoz, hogy szökőkút módjára tudja keringtetni a vizet mindenképp szükség van egy szűrőre, ami képes olyan gyorsan megszűrni a vizet, hogy azonnal felhasználható legyen, továbbá meleg víz esetében a megfelelő hőmérsékletről is gondoskodni kell.

Ezért döntöttem úgy, hogy egy beépített vízmelegítő tartály is szükségeltetik, ahol van megfelelő mennyiségű és minőségű víz a zuhanyzás kezdetén, amíg az elhasznált víz ismét megfelelő tisztaságú és hőmérsékletű lesz.

SIG: A barcelonai verseny miért volt fontos számodra? Melyek voltak a legfontosabb momentumai?

PJ: Legjobban a díjátadó estén való prezentálás miatt voltam izgatott, de a teljes 3 nap, amit ott töltöttünk egy jó tréning volt a kommunikáció szempontjából, ami angolul zajlott. A város hangulata és arculata is nagyon izgalmas volt, nagyon közvetlenek az emberek. Összességében az egész út nagyon érdekes és értékes volt, szinte minden momentuma új tapasztalat volt számomra.

Fotó: Jumpthegap

SIG: Láttál a versenyen olyan indulókat, akikre érdemes figyelni? Mik a trendek a világban?

PJ: Számomra mindegyik pályamunka nagyon izgalmas volt. Ez egy koncepciópályázat volt, tehát inkább egy erősebb vízióról szólt, mintsem arról, hogy akár már holnap megvalósítható legyen a pályamunka.

Mindegyik elképzelés a tudatosabb és felelősségteljes vízhasználatra hívta fel a figyelmet, ami most egyrészt globális probléma, valamint egy fürdőszobával kapcsolatos pályázat apropóján kétszeresen alapvetés volt. Úgy érzem a környezetvédelem mellett a legújabb technológiák beemelése/alkalmazása egy koncepcióban szintén fontos tényező lehet.

(Borítókép: pexels.com)