Skip to content

Az első divatos, akadálymentes ruhát édesanyjának tervezte – Interjú Pázmány Lilivel, aki mozgáskorlátozottak számára készített kollekciót

A Berlinben élő és dolgozó tervező, Pázmány Lili sclerosis multiplexszel küzdő édesanyjának öltözködési nehézségei miatt kezdett akadálymentes, ugyanakkor divatos ruhákban gondolkodni; az első kényelmesebb öltözködést lehetővé tevő szett 2017-ben készült el, amelynek tervezésében édesanyja is részt vett. A tervező ebből fejlesztette tovább diplomamunkáját, amely az UNOBSTRUCTED (jelentése: akadálytalan) nevet kapta, és amely nemcsak azért különleges, mert idén a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen rektori különdíjjal is kitüntették, hanem mert hiánypótló ötleteket mutat be a mozgáskorlátozott emberek öltözködésében. Pázmány Lilivel e-mailes interjút készítettünk.
 
SIG: Úgy tudom, hogy édesanyád betegsége kapcsán kezdtél el foglalkozni akadálymentes ruhák tervezésével. Mivel szembesült, szembesültetek az öltözködése kapcsán, ami életre hívta a mestermunkádat?    

PL: Az a tapasztalatunk, hogy átlagosan a piacon elérhető divatáruk nem megfelelőek egy mozgáskorlátozott, kerekesszékkel közlekedő személy számára. Ez azért van, mert a ruházati termékek tervezői általában csak a nagy többség képességeit veszik figyelembe egy új termék megtervezésekkor és álló, járó alakra terveznek. Nem veszik figyelembe a mozgáskorlátozott személyek különleges öltözködési igényeit.

Édesanyámnak például a legnagyobb problémát a ruhadarabok le- és felvétele jelenteti. A mozgástartomány beszűkülése és az ülő pozíció miatt a mozdulatsort sokkal nehezebb elvégezni. Így az alap-ruhadarabok nagymértékű átalakítást igényelnek, hogy egy mozgáskorlátozott személy számára is használhatóak legyenek.

SIG: Milyen fő szempontok vezettek a tervezés alatt?

PL: A kollekciómmal olyan mozgáskorlátozottak speciális igényeire fókuszálok, akiknek funkciókárosodása az alsó végtagokon jelentkezik. Fontosnak tartottam a tervezés alatt azt, hogy az öltözékek használati és esztétikai funkciójukban is megfelelőek legyenek egy ilyen személy számára. 

Olyan megoldásokat kutattam, amelyek amennyire csak lehet, lehetővé teszik az ruházkodásban és a mozgásban való függetlenséget a mindennapi életben.

A lépések amelyekből kiindultam, például az öltözékek könnyebb fel- és levétele, bőrnek kellemes anyaghasználat, önállóságot segítő segédeszközök beleépítése a ruházatba. Főként a funkcionális szükségletek rajzolták ki a ruhadarabok izgalmas formavilágát, esztétikáját.

SIG: Mi volt a legnagyobb kihívás a ruhák megvalósításakor?
PL: A speciális igények kutatása közben jutottam el ahhoz az ötlethez, hogy a mozgást és öltözködést segítő eszközöket érdemes lenne beleépíteni az öltözékbe.

Kikísérleteztem egy pántrendszert, amely az alsó végtagok mozgatására alkalmas.

Ez egy bonyolult rendszer, és a nadrágokba való beépítése különböző szabászati megoldásokkal nagy kihívás volt. De nagyon izgalmas is.
 
SIG: Konkrétan milyen ruhák készültek el, milyen alkalomra? A mozgáskorlátozottak számára mennyivel könnyebb ezeket használni, milyen könnyítések vannak bennük pl.?
 
PL: Az „UNOBSTRUCTED” című kollekcióval mozgáskorlátozottak számára valóban funkcionális és ráadásul korunk urbanwear (összefoglaló kifejezés a fiatalok lezser, városias megjelenésére szerk.) divatjának megfelelő ruhadarabokat mutatok be.

A lényeg, hogy ezeknek a ruháknak szabásvonalai elsősorban ülő pozícióhoz lettek kialakítva. Ilyen például az a megoldás, hogy a kabátok, ingek elől hosszúak és hátul rövidek. Tehát a kerekesszékben ülő viselőjét nem zavarja a felsőrész háta.

Azokon a részeken, ahol a test meghajlik rugalmas anyagot használtam, vagy egyáltalán nem használtam matériát. Ez a kényelem mellett egy karaktert is ad a ruhadaraboknak. Ezek mellett olyan megoldásokat használtam a ruhadaraboknál, amely által könnyebb a le- és felvételük.

Például kitaláltam egy olyan inget, amelyet könnyedén, elölről lehet felvenni egy sál segítségével.

Egyébként ezek a megoldások direkt nem korlátozzák az öltözék használhatóságát csak ülő pozícióra, ezért funkcionálisan is többrétű megoldásnak bizonyulnak.
 
SIG: Változott-e esetleg a kapcsolatotok  édesanyáddal, hogyan érintett téged és őt a közös munka? Kiket ismertél meg, milyen utat jártál be (lélekben, de akár térben is, úgy láttam az oldaladon, hogy külföldön élsz) míg elkészültek a ruhák?
PL: Nem változott az Édesanyámmal való kapcsolatom, mindig nagyon jó volt, és közel vagyunk egymáshoz, azért is tudtunk együttműködni. Két évvel ezelőtt terveztem meg számára az első akadálymentes öltözéket. Végig konzultáltam vele, így lett sikeres az eredmény. Ez egy személyből indult ki, a diplomamunkám azonban már kiterjedt egy egész körre. Kérdőíves kutatással gyűjtöttem további információkat. Rengeteg csodálatos embert ismertem meg. 

A kollekció megtervezése alatt állandóan úton voltam, Londonban kutattam, berlini divatból inspirálódtam. Itthon rengeteg támogatást kaptam a munkám kivitelezésében.

Fontos megemlítenem a SZEFO Zrt.-t, és az Unimode Kft.-t. 

SIG: Honnan inspirálódtál? Vannak-e a világban más tervezők, akik foglalkoznak hasonló ruhák tervezésével?
PL: Berlinben stylistként dolgozom, ezért folyamatosan figyeltem és rajzoltam az öltözékeket, amelyeken használhatóságot növelő részleteket alkalmaztak az esztétikai funkció fokozására. Több német márkára jellemző, hogy az urbanwear divatba beépültek, de alapból funkcionális öltözékeket gyártottak. Emellett High Fashion Brandektől (nagy világmárkák szerk.) is gyűjtöttem arra referenciát, hogy a funkcionális szükségleteket hogyan lehetne esztétikusan megoldani.

Léteznek ruhamárkák, amelyek kifejezetten speciális igényekre készült ruhákat árulnak. Ezek általában jól használhatóak, de nem divatorientáltak, én ezért gyűjtöttem inspirációt a kortárs utcai divatból.

SIG: Milyen a ruhák utóélete (az elkészült ruhákat használják jelenleg is vagy kértek már belőlük esetleg rendelésre)? 
PL: Nagy sikere van a kollekciónak és természetesen Édesanyám használja is a számára készített ruhadarabokat a mindennapokban. Többen felkerestek, hogy mikor lesz elérhető a kollekció. Amint lehet, szeretném is elkezdeni az árusítását.
 
SIG: Más akadálymentes termékekben is gondolkozol?
PL: Leginkább ruházati termékekben gondolkodom, de

terveztem már üléshuzatot olyan triciklire, ami mozgásukban korlátozott emberek fizikoterápiájának és közlekedésének segítségére készült. 

SIG: A ruhák elkészüléséig gondolom sok mozgáskorlátozott ember életét, történetét megismerted meg, van-e olyan dolog, amire még mindig érdemes felhívni a figyelmet, ha mozgáskorlátozott emberekről van szó?
PL: Nagyon kedves, nyitott és értékes embereket ismertem meg a munkám során.

Személyesen átélve láthattam azt a rengeteg akadályt, amivel nap mint nap szembesülnek. Sajnos még mindig nem teljesen akadálymentes az élet. Amit kiemelnék, az a bámulatos erő, amivel céljaikért tesznek, a türelem és az elfogadás a helyzetük elfogadásában. 

(Képek a tervező engedélyével felhasználva)