Skip to content

Mutassunk be 2020-nak adományozással!

Kiszámíthatatlan, bizonytalan, tervezhetetlen. Ezek a szavak szerepeltek a legtöbbünk szókincsében, mikor erről az évről beszéltünk. Miután én is többfázisú kínlódáson, tépelődésen túlestem az elmúlt hónapokban, 2020 minden nyűgével úgy akartam szembeszállni, hogy idén is megpróbáltam valahogy segíteni másoknak. A munkahelyen gyermekotthonokban élő gyerekeknek gyűjtünk, és most ide is összeszedtem néhány kezdeményezést, amelyek navigálhatnak abban, hogy a lehetőségekhez képest mások is segíteni tudjanak. Adományozási körkép évközbenre és a karácsonyi időszakra.

Mindenekelőtt az adományozásról kikértem a nálam okosabbak véleményét. A szakemberek ezen a téren is felhívják a figyelmet arra, hogy nagyon fontos tudatos adományozóként cselekedni, hogy valóban segíteni tudjunk.

Egyrészt azt tanácsolják, ha adományozni szeretnénk, olyan dolgokat adjunk, amire tényleg szükség van: az adományozás nem lomtalanítás. Az is fontos, hogy mindig alaposan ellenőrizzük az adománygyűjtő szervezetet vagy, ha személyesen adunk, akkor azt a személyt, aki gyűjt: az adományt gyűjtő szervezet nevében eljáró személy (legyen az a szervezet munkatársa vagy az adománygyűjtésre felkért közvetítő) köteles igazolni magát és a szervezetet. Az is jó pont, mind a civil szervezeteknek mind pedig az adományozóknak, ha információt adhat és kaphat egy-egy cél eléréséről, ezért ha az adományok célba éréséről képek, videók is készülnek, mindenki biztos lehet benne, hogy jó helyre került a segítsége.

Az adományt gyűjtő szervezetnek, illetve a nevében eljáró személynek tájékoztatnia kell az adományozót arról, hogy mi az adománygyűjtés célja, és hol tud az adomány felhasználásáról tájékozódni. Szintén érdemes megismerni a szervezetet, amelynek adunk. Rákeresni pl. az interneten, megnézni a weboldalát, céljait, ehhez jó kiinduló pont a nonprofit.hu szervezetkeresője. Hasznos utánanézni, hogy a szervezet szerepel-e az atlathatosag.eu weboldalon, ahol a szereplő szervezetek aláírták az Etikai Kódexet és vállalták, hogy minél átláthatóbbá teszik a működésüket, és többek között a saját weboldalukon is ismertetik, mire gyűjtenek, valamint gazdálkodási és egyéb dokumentumokat is megjelenítenek.

Idén külön figyelni kell a járványszempontokra is, hogy amit és ahogy adunk higiéniai szabályoknak is megfeleljen. Nem könnyíti meg a járvány a segíteni akarók munkáját, de nem lehetetlen küldetés eljuttatni az adományokat a célba, amelyekre most talán nagyobb szükség van, mint bármikor.

Íme tehát néhány kezdeményezés.

Szívből adom – A virtuális adománytér

Egy ismerős ajánlása alapján hallottam a weboldalról, ahová a már megtelt háztartásunkból felajánlhatunk tárgyakat, amelyek másnak még hasznára válhatnak.

A szívbőladom.hu oldalon lehetőség van feltölteni és felajánlani kiválasztott tárgyainkat, vagy jelentkezni mások felajánlásaira. A szívbőladom.hu az ingyenesen felajánlott használati tárgyak piactere, ahol a felajánlások jó helyre juthatnak. Az oldal egyszerű és jól használható, ahol pontosan leírják, hogy mit kell tennünk, ha felajánlók vagy keresők vagyunk. Én mint lelkes bolhapiacra járó, minden tárgyban láttam fantáziát, amelyek most sokaknak segíthetnek, ha éppen át kell csoportosítani a háztartási kiadásokat.

TündérPakk – Legyünk valaki tündérei

A Tündérpakk Alapítványt két anyuka működteti szabadidejében. Az oldalukon szeretettel invitálnak bárkit a segítésre, és arra is, hogy nézzék meg munkájukat élőben is, hogy lássák milyen adományozás folyik náluk.

Pozitívan, bizalommal állnak minden nap a munkájukhoz és olyan gondolatokkal szeretnék az oldalukat megtölteni, hogy azok az emberek, akik eddig nem mertek segítséget kérni, bátran jelentkezzenek. Azok pedig, akik úgy döntenek, hogy őket támogatják, részletesen dokumentálva láthatják, hogy segítségük kikhez és mikor került.

Bonnyai Sanyi és a Karácsonyi Angyalok – Idén az óvatosság jegyében a helyi közösségeket bíztatja gyűjtésre

Ismeretségi körben évek óta összefogunk, és Sanyi segítségével eljuttatjuk ajándékainkat a gyerekeknek határon innenre és túlra.

Idén Karácsonykor is arra bátorít minket Sándor Facebook-oldalán, hogy minél több nehéz sorsú gyermekért bontsunk szárnyakat. A járvány miatt azonban kicsit másképp várják a segítséget. Lehet segíteni rajzzal, egy-egy kedves verssel, karácsonyi gondolattal, amelyeket Sándor postai címére kell eljuttatni, amelyet ő a gyermekeknek eljuttat. Ajándékcsomagok készítésére idén – az óvatosság jegyében – a helyi közösségeket kéri meg, hogy mindenki a maga környezetében gyűjtsön és juttassa el a célba ajándékát.

És miket érdemes ilyenkor a csomagokba rakni? Higiéniai eszközök (fogkefe, fogkrém, szappan, sampon, dezodor, tusfürdő, tisztasági betét, fertőtlenítő szer stb.), édesség (csokoládé, szaloncukor, csokimikulás stb.), tisztítószerek (mosópor, fertőtlenítő, öblítő, mosogatószer stb.), tartós élelmiszer (konzervek, étolaj, cukor stb.) Idén az elővigyázatosság érdekében semmilyen játékot, plüssöket, ruhákat, egyéb tárgyi eszközöket nem javasolnak küldeni.

Adománytaxi Alapítvány – Adomány háztól házig

Igazán hatékony és egyszerű módja az adományozásnak, miközben a lábunkat sem kell kitenni a házból. Az Adománytaxi háztól házig szállít. Tavaly például az Á-Lom kampánnyal minőségi ágyakat gyűjtöttek és szállítottak rászoruló gyerekeknek.

A járványhelyzetben pedig a Hannabi Stúdióval közösen elindították a Maszkot a Frontra! – Közösségi összefogással a frontvonalban dolgozókért kezdeményezést. Védőmaszkokkal szeretnék ellátni az egészségügyi és szociális ellátásban, szolgáltatóiparban dolgozókat, akik a járvány ideje alatt fokozottan veszélyeztetettek.

Ehhez pénzadományokat, szabad kapacitású varrodákat és önkéntes sofőröket keresnek.

A Gondolkodás Öröme Alapítvány A tehetségnek is jól jön a segítség

A tábor első hétvégi foglalkozását Pósa Lajos 1988-ban tartotta. Azóta megszakítás nélkül tartottak táborokat elsősorban a reál tárgyak iránt érdeklődő fiataloknak. Hosszú ideje azonban már minden tábor a Tapolcsányi Általános Iskolai Kollégium épületében tartnak. A Gondola program keretében hetente járnak Nógrád megyei tanodákba játékos logika módszertanra épülő gondolatfejlesztő foglalkozásokat tartani, amik Skype-korrepetálással és budapesti ösztöndíjprogrammal is kiegészülnek.

Élelmiszeradomány-programot indítottak, amivel minden héten huszonhárom nagycsaládhoz, ezzel százhúsz gyerekhez juttatnak el élelmiszercsomagot.

Nagyobb, ismert segítők: Máltai Szeretetszolgálat, Katolikus Karitász, Magyar Vöröskereszt, Ökumenikus Segélyszervezet, Baptista Szeretetszolgálat, állatmenhelyek, állatvédő szervezetek, adományboltok

Egész évben van lehetőségünk segíteni a már ismert szervezeteken keresztül is, amelyek weboldalán többféle adományozási fajtával meg lehet ismerkedni, mindenféle csatornán keresztül lehet adományokat eljuttatni a rászorulóknak. Érdemes arra is gondolni, hogy sok helyen várják nem csak a tárgyi felajánlásokat, hanem az önkénteseket is.

Minden esetben ajánlott az adott szervezetek oldalán tájékozódni arról, hogy a COVID miatt megváltozott helyzetben, hogyan tudunk hatékonyan segíteni.

+ adjukössze.hu, NIOK Alapítvány

Alapvető tudnivalókat, hasznos tippeket szedtek össze azoknak, akik maguk szeretnének adománygyűjtési kampányba kezdeni, gyűjtenének, segítenének valakinek.

Fontos jogi tudnivalók, GDPR-szabályok, az adománygyűjtés ABC-jét szedték össze az oldalakon.

Az adjukössze.hu oldalon pedig még olyan szervezeteket is találunk – tematikus gyűjtésben, amelyeket támogathatunk, így könnyen navigálhatunk az egyes területek között is. Ráadásul az oldalon többféleképpen is, egyszerűen lehet támogatni szívügyünket, a főoldalon kategória ikonok is segítenek a keresésben. Ha ott nem találjuk meg, amit keresünk,  kereső is segíti a tájékozódást, ha pedig megtaláltuk a hozzánk közel álló adománygyűjtő kampányt, akkor a szervezet adománygyűjtő oldalán tehetjük meg felajánlásainkat.

Sokan sokféle problémával és egyéni gonddal küzdünk. Ha a mindennapi hadakozások közben van egy kis szabadidőnk és lehetőségünk, jó érzés tudni, hogy tudunk másokon segíteni. Ha pedig segítségre van szükségünk, akkor már az érzés is megnyugtathat, hogy van hová fordulni. Ezek az érzések pedig talán 2020-at is megszelídítik kicsit.

(képek: pexels.com)